Girlsday bij Tata Steel

Ieder jaar wordt in de derde week van april landelijk een Girlsday gehouden. Techniek Campus Techport heeft deze traditie vertaalt naar een programma passend in haar actielijn Kiezen, meiden uit de IJmond actief aan de slag met techniek. Op dinsdag 21 april kwamen honderd zeventig meiden tussen de 10 – 15 jaar naar Tatasteel om te ervaren hoe het is om in de technieksector te werken. De reacties waren zeer enthousiast.

Girlsday is een initiatief van het Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek (VHTO). Het doel is om meisjes op jonge leeftijd kennis te laten maken met bèta, techniek en ICT en hen op een speelse manier te stimuleren om te kiezen voor deze sector. Ruim 300 bedrijven doen mee en meer dan 8.400 meisjes doen mee aan dit event.

Tatasteel doet ook ieder jaar mee aan dit evenement en organiseert een leuke en leerzame dag voor de meisjes. De dag duurde van 09:30 tot 15:00 uur. ‘Wij willen vooral aan de beeldvorming werken. De technieksector is bij velen onbekend terrein en heeft een stoffig imago, en wij willen laten zien dat werken in de techniek vooral ook leuk is,’ vertelt Hans Nooij, regiocoördinator Jet-Net bij Tatasteel. Dit doen we samen in een groot netwerk. Jet-Net is het Jongeren en Technologie Netwerk in Nederland. Een netwerk van 85 bedrijven 177 scholen en 34 partners.

Tweehonderd meisjes werden uitgenodigd om te komen kijken, afkomstig van 5 basisscholen en 5 middelbare scholen. Voor hen werd een speciaal programma samengesteld:

De dag begon met een workshop waarbij de meisjes een bouwpakket van een Robot in elkaar konden zetten. ‘Mijn boodschap is altijd: de techniek in de robot  is ook in ons bedrijf aanwezig,’ vertelt Hans Nooij.

Na de workshop mochten ze aan boord van een echte stoomtrein gaan. Dit stukje oude techniek reed over het bedrijventerrein naar de  warmbandwalserij. Zo’n walserij is een spectaculair gezicht. Een warme plak staal wordt uitgewalst van 22,5 centimeter dik tot een dikte van ongeveer 1,5 centimeter. Hans Nooij: ‘Daar lopen wij dan op een veilige manier boven.’

Daarna kunnen de meisjes samen met hun begeleiders een lunch nuttigen in de stoomtrein. Deze begeleiders worden trouwens ook uitgedaagd in een workshop. Dit jaar was de challenge wie van papierstroken de sterkste brug kon maken.

Landelijk is 88% procent van de mensen die in de technieksector werken man en 12% vrouw. Girlsday heeft als doel dit percentage positief te beïnvloeden. Voor Tatasteel is het belangrijk dat er naast alle andere promoactiviteiten extra aandacht voor vrouwen in de sector komt. De enthousiaste reacties zijn veelbelovend.

Girlsday is een actie vanuit Techniek Campus Techport. Voor meer informatie kunt u kijken op: Techport.nl

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s