Forbo Flooring

Gezondheid op de Forbo (werk)vloer

De vloer, u kunt er niet omheen. Waar je ook niet omheen kunt is de zorg voor je medewerkers, vindt Forbo Flooring. Van statafels in de vergaderzalen, fietsen aan het bureau tot slaapworkshops. Achter deze giga vloerenfabrikant zit meer dan wat je onder je voeten ziet.

Waarom
Voor Forbo Flooring is het bevorderen van de gezonde medewerker al heel lang een vast agendapunt. Want tevreden mensen leiden tot meer productiviteit en daar heeft iedereen voordeel van. ‘Voor ons is het heel belangrijk om onze medewerkers gezond te houden. Daar hebben wijzelf ook baat bij. Maar we leggen onze medewerkers niets op. Wij bieden alles facultatief aan, wat leidt tot intrinsieke motivatie en dat levert op de lange termijn het meeste op,’ vertelt Marieke Verouden, Manager HR Nederland.

Aanpak
Met de campagne ‘Forbo in balans’ komen alle bravos-thema’s aan bod. Dit zijn bewegen, roken, alcohol, voeding, ontspanning en slaap. Elk kwartaal wordt er aandacht besteed aan een thema. ‘We bieden altijd iets ludieks aan, gecombineerd met het serieuze aspect. Zo hebben we met de O van ontspanning massagestoelen geplaatst, maar ook een cursus stressmanagement voor de leidinggevenden verzorgd. En met bewegen hadden we fietsen in de vergaderzalen staan,’ aldus Verouden. Daarnaast schakelde Forbo een vitaliteitsdeskundige in, die te raadplegen is voor zowel de medewerker als de managers. Bij functioneringsgesprekken is het inmiddels een vast onderdeel en wordt er altijd gekeken naar de vraag: ‘zit je nog wel op de goede plek? en ‘waar loop je tegenaan?’ De vitaliteitsdeskundige kan hierbij adviseren en sturen. Duurzame inzetbaarheid is een andere pijler. Met twee pilots, die op dit moment lopen, wordt gekeken hoe de medewerker ontlast kan worden. Hiervoor zijn bijvoorbeeld de ploegendiensten verminderd van vijf nachtdiensten een keer in de drie weken, naar één keer in de vijf weken. Om dit haalbaar te maken, is het productieproces dusdanig aangepast dat dezelfde productie gedraaid wordt, maar minder tijdens de nachtdiensten.

Voordelen
‘Door deze aanpak weten wij wat er bij onze mensen leeft. Hier kunnen wij dan weer op inspelen. Een van de grootste voordelen voor ons is dat we op deze manier preventief te werk kunnen gaan. Als bijvoorbeeld de werkdruk te hoog ervaren wordt op een afdeling, kunnen we onmiddellijk actie ondernemen voordat mensen lang uit de roulatie raken,’ vertelt Verouden. Bij de stoppen met roken-cursus meldden 60 deelnemers zich aan. En ook de aanmeldingen voor bedrijfsfitness stijgen nog steeds. ‘Het is fijn om de puntjes op de ‘i’ te zetten voor mijzelf,’ vertelt een medewerker.

Tips

Kijk naar de mogelijkheden en luister naar je omgeving. Als je hier proactief op inspeelt kun je het voor zijn.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s